Vinnarna i innovationstävlingen Smart Lunch är utsedda
Nyhet 2012-06-18
Hela världen bjöds in till innovationstävlingen Smart Lunch för att ta fram lösningar kring råvaror, paketering, transporter, tillagning, avfall och koncept för att göra den dagliga lunchen smartare. Nu har juryn sagt sitt.
Innovationstävlingen Smart Lunch har pågått under perioden 17/3-31/5 och har varit en del av utställningen Tipping Point på Kulturhuset. Idéerna har presenterats via 60 sekunders filmklipp som finns tillgängliga på smartlunch.ideascale.com Nu har juryn utsett 10 vinnande bidrag.
De tio vinnande idéerna är (ingen rangordning):
50% kött, 50% böna
Juryns motivering: En bred användning av en nygammal råvara, som också är kostnadseffektiv. Reducerar koldioxid- utsläppen till cirka hälften.
Akvaponik – kombinerad fisk- och växtodling i slutna system
Juryns motivering: En kombinerad fisk- och växtodling i ett integrerat vatteneffektivt system som nästan inte alls producerar avfall. Odlingen finns i ett energieffektivt kupolformat växthus.
Baggis – för enkel och miljöriktig hantering av matavfall
Jurynx motivering: Matavfallet blir en ”baggis” – en flexibel lösning för ett vardagsproblem.
Ekofisk tilapia – hållbart odlad fisk
Juryns motivering: Lokal giftfri odling av en okonventionell matfisk i en kretsloppslösning.
Plantagon
Juryns motivering: Närodlat till städernas växande befolkningar. Inspirerande design som tillvaratar spillvärme och restprodukter, minskar transporter och skapar kretslopp i städer.
Solens mat på riktigt
Juryns motivering: En finurlig användning av solenergi, som ofta kan ersätta engångsgrillar.
Sverigeskafferiets mobila Delikatessfabrik
Juryns motivering: Utnyttjar säsongens bästa produkter på plats. Produktions-anläggningen kommer till skördeplatsen, använder lokala produkter och lokal kunskap.
The Sustainable abattoir
Juryns motivering: Det hållbara slakteriet utvecklat till ett helt kretsloppsanpassat ”ekosystem” – gångbart även i länder med otillförlitlig energiförsörjning.
Vegafish – miljövänliga närproducerade jätteräkor
Juryns motivering: Miljöanpassad odling av jätteräkor, som utnyttjar spillvärme och skapar lokala arbetstillfällen.
Ätbar mattank
Juryns motivering: Nytänkande koncept, som spar energi och transporter samt förlänger livsmedlens användbarhet.
Vinnarnas videopresentationer finns här:
Juryn har bestått av:
Ulf E Andersson, Naturvårdsverket
Ulf Bohman, Nyckelhålet på restaurang
Cecilia Giertta, Sveriges Bryggerier
Thomas Karlsson, Munktell Science Park
Peter Nõu, Vinnova
Sofia Rickberg, Polarforskningssekretariatet
Birgitta Sandström Lagercrantz, Kulturhuset
Paul Svensson, Pauls Kök
Vad händer nu?
De tio vinnarna får en resa till Polarforskningssekretariatets forskningsstation i Abisko, där de möter varandra och kunniga personer för att få idéerna att lyfta ytterligare, och undersöka möjligheter till finansiering och ytterligare rådgivning. Samtliga idéer som presenterats med video i tävlingen bearbetas av innovations-tävlingens partners och många av de bakom idéerna kontaktas för fortsatt dialog.
Smart Lunch à la Paul Svensson
Inspirerat av bidragen och engagemanget i juryns diskussioner har Paul Svensson tillsammans med Christofer Ekman
