Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies.
Ok Mer info
Aktuellt

Vinnarna i innovationstävlingen Smart Lunch är utsedda

Nyhet 2012-06-18

Hela världen bjöds in till innovationstävlingen Smart Lunch för att ta fram lösningar kring råvaror, paketering, transporter, tillagning, avfall och koncept för att göra den dagliga lunchen smartare. Nu har juryn sagt sitt.

Innovationstävlingen Smart Lunch har pågått under perioden 17/3-31/5 och har varit en del av utställningen Tipping Point på Kulturhuset. Idéerna har presenterats via 60 sekunders filmklipp som finns tillgängliga på smartlunch.ideascale.com Nu har juryn utsett 10 vinnande bidrag.

De tio vinnande idéerna är (ingen rangordning):

50% kött, 50% böna

Juryns motivering: En bred användning av en nygammal råvara, som också är kostnadseffektiv. Reducerar koldioxid- utsläppen till cirka hälften.

Akvaponik – kombinerad fisk- och växtodling i slutna system

Juryns motivering: En kombinerad fisk- och växtodling i ett integrerat vatteneffektivt system som nästan inte alls producerar avfall. Odlingen finns i ett energieffektivt kupolformat växthus.

Baggis – för enkel och miljöriktig hantering av matavfall

Jurynx motivering: Matavfallet blir en ”baggis” – en flexibel lösning för ett vardagsproblem.

Ekofisk tilapia – hållbart odlad fisk

Juryns motivering: Lokal giftfri odling av en okonventionell matfisk i en kretsloppslösning.

Plantagon

Juryns motivering: Närodlat till städernas växande befolkningar. Inspirerande design som tillvaratar spillvärme och restprodukter, minskar transporter och skapar kretslopp i städer.

Solens mat på riktigt

Juryns motivering: En finurlig användning av solenergi, som ofta kan ersätta engångsgrillar.

Sverigeskafferiets mobila Delikatessfabrik

Juryns motivering: Utnyttjar säsongens bästa produkter på plats. Produktions-anläggningen kommer till skördeplatsen, använder lokala produkter och lokal kunskap.

The Sustainable abattoir

Juryns motivering: Det hållbara slakteriet utvecklat till ett helt kretsloppsanpassat ”ekosystem” – gångbart även i länder med otillförlitlig energiförsörjning.

Vegafish – miljövänliga närproducerade jätteräkor

Juryns motivering: Miljöanpassad odling av jätteräkor, som utnyttjar spillvärme och skapar lokala arbetstillfällen.

Ätbar mattank

Juryns motivering: Nytänkande koncept, som spar energi och transporter samt förlänger livsmedlens användbarhet.

Vinnarnas videopresentationer finns här:

Juryn har bestått av:

Ulf E Andersson, Naturvårdsverket

Ulf Bohman, Nyckelhålet på restaurang

Cecilia Giertta, Sveriges Bryggerier

Thomas Karlsson, Munktell Science Park

Peter Nõu, Vinnova

Sofia Rickberg, Polarforskningssekretariatet

Birgitta Sandström Lagercrantz, Kulturhuset

Paul Svensson, Pauls Kök

Vad händer nu?

De tio vinnarna får en resa till Polarforskningssekretariatets forskningsstation i Abisko, där de möter varandra och kunniga personer för att få idéerna att lyfta ytterligare, och undersöka möjligheter till finansiering och ytterligare rådgivning. Samtliga idéer som presenterats med video i tävlingen bearbetas av innovations-tävlingens partners och många av de bakom idéerna kontaktas för fortsatt dialog.

Smart Lunch à la Paul Svensson

Inspirerat av bidragen och engagemanget i juryns diskussioner har Paul Svensson tillsammans med Christofer Ekman

Relaterade dokument