Tur eller driv och passion?
Nyhet 2013-01-17
Pressmeddelande
Under ledning av konferencier Julia Rosqvist arrangerades under torsdagskvällen en minimässa med lokala matentreprenörer på Munktell Science Park. Deltagarna minglade, provsmakade närproducerade produkter och inspirerades av lokala och nationella entreprenörer som berättade om erfarenheter, drivkrafter och hur de gjorde verklighet av sina idéer.
Först ut var Titti Sundström, Torshälla Delikatesser som började sin företagsresa med att hitta en lokal hon absolut måste ha. Däremot visste hon inte vilken typ av affärsverksamhet det skulle bli. Svaret kom när hon utgick ifrån vad som saknades i Torshälla. En delikatessbutik!
Titti Sundström kommer ursprungligen från transportbranschen och hon hade ingen som helst erfarenhet av mat. Vad hon däremot var övertygad om var att hon ville bort från stressen i sitt dåvarande arbete. Drivkraften var överlevnad och det gav henne modet att försöka. Titti fick tjänstledigt i nio månader och det var den tid hon hade på sig att starta verksamheten.
– Pengarna har aldrig varit någon drivkraft, jag sade upp mig från ett välbetalt jobb. Men nu har jag fått ett liv i stället, berättar Titti Sundström med ett brett leende på läpparna.
På plats fanns även Jonatan Kasche – en blott 18 år ung entreprenör som pluggar till kock på Rinmansgymnasiet i Eskilstuna. Han driver i dag två verksamheter, Home Chef Eskilstuna och webbutiken småskaligt.se
– Mitt matintresse började väldigt tidigt och jag kunde redan vid 4 års ålder laga min farmors grönsakssoppa, berättar Jonathan Kasche.
Om man skulle beskriva Jonathan med endast ett ord så passar envis in allra bäst. Men det har också blivit hans drivkraft och är till stor hjälp i företagandet. Idén med Home Chef föddes när Jonathan och en kompis antog ett uppdrag som kockar vid en födelsedagsfest. Redan dagen efter blev de kontaktade av grannen som ville anlita dem till ett nytt uppdrag. Då föddes idén till ett företag.
Home Chef är ett tjänsteföretag som erbjuder ’kock i hemmet” vilket innebär allt från meny och inhandling till matlagning och disk. Jonathans koncept är att använda förstklassiga råvaror, gärna ekologiska och helst närproducerade. Webbutiken småskaligt.se erbjuder mathantverk från småskaliga producenter.
– Jag tycker att det här är så fantastiskt roligt. Men ni får aldrig se mig i kockprogram på TV – det är bara för amatörer, skrattar Jonathan ödmjukt.
Kvällen avrundades med en inspirerande föreläsning av entreprenörerna och systrarna Ulrika och Carina Brydling som bl a driver restaurangen på Åhlen´s City i Stockholm och har deltagit i Kockduellen på TV4.
Nätverket Din Idé, stödjer människor som vill förverkliga sina idéer, var arrangör av eventet och är nöjda med variationen av lokala inspiratörer och kändisar i matbranschen. En spännande bransch i tiden.
